Mar 14, 2012

Tonkatsu cooking lesson / とんかつクッキングレッスン

After the okonomiyaki cooking lesson, I went to Bonnie's apartment to give her tonkatsu cooking lesson. Her boys, Sam and Ben helped us too. We also made some Japanese sweet potato miso soup and spinach gomaae.

お好み焼きのクッキングレッスンの後でポニーさんにとんかつとおみそ汁とほうれん草の胡麻和えの作り方も教えて欲しいと言われさっそくボニーさんのお家にお邪魔してボニーさんの息子さん2人もまぜてレッスンする事になりました。

We peeled skin of Japanese sweet potatoes and cooked them in boiling water for 10 min. Then added some miso paste with dashi and green onions.

アメリカのサツマイモは日本のサツマイモよりは水っぽくて美味しくないと私は感じます。最近ではアジアのスーパーに行けば日本のサツマイモが手に入るので日本のサツマイモを食べた事がないと言ったボニーさんにおすすめしてお味噌汁に入れる事にしました。

Cleaned spinach in cold water; cooked it for 1 min in boiling water with salt. Drained hot water, cooled it down with cold water and chop it up. Toasted grind white sesame seeds in a pan until they smelled good. Mixed 1 teaspoon sugar, 1/2 teaspoon sake, 2 teaspoon mirin and 2 teaspoon soy sauce in the bowl. After that put toasted sesame seeds a bowl with the mixture and mixed them together. Combined this sesame seeds mixture like salad dress with spinach.

ほうれん草の胡麻和えはポールに砂糖、みりん、酒、醤油を入れて混ぜてそれにフライパンで煎ったすりゴマを加え、食べる直前にゆでたほうれん草を入れて混ぜました。久しぶりに食べたので感動してしまった。
I think making tender tonkatsu is hard, but we did a great job this time because Bonnie pounded the pork meat really well! We massaged some salt and pepper into the meat after pounding.

とんかつを柔らかくジューシーにするには豚肉を良く叩く事が大事。ボニーさんが一生懸命叩いてくれたので柔らかくて美味しいトンカツになりました。叩いた後は塩と胡椒でお肉をマッサージ。
Ben and Sam helped us to put some flour, eggs with oil and panko on the pork meat before frying in a pan. They did a great job!!!

ベンとサムには下準備した後のお肉に小麦粉と油を少し加えた卵とパン粉をつけて揚げてもらいました。
Here is the finished one! Our tonkatsu was delicious!

とても美味しく出来上がりました。
Bonnie's husband joined us a bit right before his soccer practice.

お料理をしていたらボニーの旦那さんが仕事から帰ってきたのでみんなで写真撮影。

No comments:

Post a Comment